Heřmánek je rozšířen v Evropě a v Asii, v Severní Americe a v Austrálii. U nás roste jako plevel u cest, na rumištích, úhorech, jetelištích, ale také se pěstuje na poli jako kulturní rostlina pro průmyslové zpracování. Je skromný na půdu a stanoviště, takže ho nalézáme od nížin až do podhůří.
Květ se sbírá za suchého počasí 3. až 5. den po rozvití květních úborů, to znamená že se sbírá vyvinutý, ale nepřekvetlý. Suší se rychle ve stínu. Má velmi příjemný kořenitý pach a poněkud nahořklou chuť.

Heřmánku se hojně využívá i v kosmetice, masti s obsahem heřmánku urychlují hojení a zamezují tvorbě jizev, koupele se užívají pro ošetření vlasové pokožky a zesvětlení vlasů, extrakty z heřmánku bývají v pleťových maskách nebo ústních vodách.
Využijte slev dle výše nákupu a získejte slevu ve výši až 30%. čtěte více
Krém na paty | Krém proti vráskám | Tělový olej | Medový sprchový gel | Balzám na rty | Hemel Plus Exclusive | Krém na ruce | Šampón s pšeničnými klíčky