Příroda v malém balení
hemel

Zelený čaj

Nápoj zvaný zelený čaj je "pravým" čajem, který při svém zpracování prošel minimální oxidací. Zelený čaj je v Japonsku všudypřítomný a je téměř jediný druh čaje zde pěstovaný. Je populární také v Korei, Číně a na středním Východě. Relativně nedávno se rozšířil na Západě. Druhy tohoto čaje jsou typicky odstupňovány podle kvality a částí rostlin, které byli použity.

Každý listový čaj lze připravit více různými způsoby. Všeobecným pravidlem u zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem, ale zchladla na 60 - 80 °C. Příliš teplá voda způsobí vyluhování tříslovin a dalších substancí a nálev má hořkou chuť až pachuť. Čaj zalitý příliš chladnou vodou má mdlou až vodovou chuť, protože se vonné chuťové složky uvolnily z listů jen málo. S přípravou zeleného čaje se ve východních kulturách spojuje také řada obřadů a ceremonií.

Historie používání zeleného čaje

Archeologické nálezy ukazují, že čaj se pije už téměř 5 000 let, a že Indie Čína byly první dvě krajiny, kde se začal pěstovat. Podle legendy je objevení čaje připisováno čínskému císaři Šen-mungovi, kterému podle pověsti při ohřívání vody spadly do kotlíku náhodně i lístky čajovníku. Poté, co lahodně vonící nápoj ochutnal, byl překvapen jeho vynikající chutí a energií nápoje, která odstranila únavu. Zelený čaj se používal v tradiční medicíně v Indii, Číně, Japonsku Thajsku v nejrůznějších případech od zastavování krvácení a zlepšování hojení ran přes snižování horečky, snižování krevního cukru až po zlepšování trávení.

Kniha čaje, sepsaná zenovým mnichem v roce 1191, popisuje pozitivní účinky pití zeleného čaje na pět životně důležitých orgánů, obzvláště pak na srdce. Kniha se zaobírá léčebnými účinky čaje, včetně léčby kocoviny, jeho role jako stimulantu, léčení oparů a uhrů, tišení žízně, nápravy poruch trávení, léčení onemocnění nervového systému "beriberi“, prevenci únavy a podporu funkcí močové soustavy a mozkové činnosti.

Zelenému čaji se připisuje řada zdravotních účinků, z nichž mnohé dosud nebyly vědecky potvrzeny. Tato tvrzení, pro která chybí vědecké důkazy jsou vypsána zde:
 

  • zastavení některých neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba
  • prevence a léčba rakoviny
  • prevence degradace buněčných membrán neutralizací šíření volných radikálů (což nastává při oxidačních procesech)
  • snížení negativních účinků cholesterolu LDL ("špatný cholesterol“), snížením úrovní triglycerinů a zvýšením produkce cholesterolu HDL ("dobrý cholesterol“)
  • zvýšení oxidace tuků (pomáhá tělu využít tuk jako zdroj energie) a podpora látkové výměny
  • japonští výzkumníci tvrdí, že pokud vypijete denně pět šálků zeleného čaje, spálí vaše tělo navíc 70 až 80 kalorií.

 

Německá studie odhalila, že přikládání filtrovaného odvaru z extraktu zeleného čaje a horké vody na kůži po dobu 10 minut, třikrát denně může pomoci lidem, jejichž kůže byla poškozena radiční terapií (po 16 - 22 dnech).

Zelený čaj také působí proti bolestem hlavy, psychické fyzické vyčerpanosti, zažívacím problémům. Má posilující účinky na imunitu, chrání proti zubnímu kazuparodontóze. Vědci potvrzují jeho pozitivní vliv při prevenci srdečních a oběhových chorob i rakoviny. Zelený čaj likviduje volné radikály a chrání organismus před viry a bakteriemi.

Zelený čaj obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu C, vitaminů skupiny B, minerálů stopových prvků. V kosmetice se zelený čaj používá k omlazení zpevnění pokožky a jako prevence proti jejímu poškození slunečním zářením. V kosmetické chirurgii pomáhá při hojení jizev, např. po operativním odstranění tetování.

Po nadměrném slunění je ideální obklad výtažků zeleného čaje. Nálev ze zeleného čaje působí nejen proti škodlivým následkům slunečního záření, ale též protizánětlivě, mírní bolest a potlačuje zarudlost pokožky.