Příroda v malém balení
hemel

Olivy

Oliva je plodem olivovníku, jehož kolébkou je Asie. Dnes se s ním běžně setkáme ve středozemních oblastech Evropy. Kromě zelených oliv, které se sklízejí na podzim, existují i tmavé olivy sklízené začátkem prosince. Nejde o odlišnou odrůdu. Zelené olivy jsou jen nezralou formou oliv tmavých.

Vyrábí se z nich velmi kvalitní olivový olej a používají se také v různých jídlech. Kvality oliv a olivového oleje využívali již staří Řekové. Olivy mají podle vědců velmi kladný vliv na lidský organismus. Díky svým detioxidačním účinkům hrají velkou roli v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním chorobám, pomocí olivového oleje lze pomoci v léčbě mnohých kožních onemocněních. Zlepšují trávení a chuť k jídlu. Několik oliv před hlavním jídlem pomůže zvýšit hladinu žaludečních šťáv a tak urychlit trávení.

Za krále olejů se ale považuje olej olivový, jehož hlavními přednostmi jsou vedle specifických chuťových vlastností vysoký obsah antioxidantů a mononenasycených mastných kyselin. Právě díky obsahu těchto tělu prospěšných látek působí tekuté zlato, jak olivový olej nazýval už sám Homér, preventivně proti ateroskleróze, rakovině, posiluje imunitu, zpomaluje stárnutí, mírní bolesti způsobené záněty a pomáhá upravovat vysoký krevní tlak. V olivovém oleji najdeme vzácné mastné kyseliny omega-9, jejichž nedostatek způsobuje špatný růst, oslabení imunitního systému nebo kožní nemoci.

Pozitivní vliv olivového oleje na pokožku a vlasy znali už staří Egypťané a používali ho jako přísadu do kosmetických přípravků. Dnes se běžně využívá v kosmetickém i dermatologickém průmyslu, který pracuje s antioxidantem oleuropeinem, který se získává z listů olivovníku a podporuje tvorbu kolagenu, zpevňuje pokožku a urychluje látkovou výměnu v buňkách. Vzhledem k tomu, že má příznivý vliv na regeneraci pokožky a úspěšně bojuje s projevy jejího stárnutí, nejdeme ho ve sprchových gelech, šamponech, tělových mlécích, v krémech po opalování, pleťových i vlasových maskách a kúrách nebo pleťových krémech. Využívá se i k léčbě kožních onemocnění, ošetření drobných ran, popraskané kůže či ekzémů, tlumí svědění, bodnutí hmyzem, urychluje hojení ranek a popálenin. Protože přináší úlevu namáhaným svalům, obsahují jej i masážní oleje.