Příroda v malém balení
hemel

Máta peprná

Máta peprná patří k důležitým bylinám. Je to nenáročná zahradní rostlina, která někdy v okolí zplaní. Máta klasnatá, planá rostlina z jižní Evropy, byla léčivou rostlinou i dříve a přenesla se proto na sever. V roce 1696 vyla v Anglii křížena se zde domácí mátou vodní. Výsledkem byla máta peprná, která má nejčistší mátovou vůni a je nejdůležitější ze všech mát.

Ze sušených listů se v horkých dnech může připravit osvěžující čaj. Čerstvé listy se přidávají do salátů, k rybě, sýru tvarohu. Tvoří základ mátových omáček, používá se jako jedlá ozdoba moučníků, zmrzliny a čokoládových zákusků. Je také ochucovadlem a vonnou látkou potpourri, likérů, léků, tabáku a zmrzliny.

Léčebně se používá na nevolnost, průjmy, při pomalé produkci žluči, nachlazení, chřipce, bolestech nervů a revmatismu. Zevně lze výtažků z máty použít v koupeli při nervových onemocněních, revmatismu a při kožních vyrážkách. Častěji je však podávána a používána v kombinaci s dalšími bylinami.

Máta by se nikdy neměla podávat dlouhodobě a v nadměrných dávkách. Zcela kontraindikována je u osob alergických na methol a u nemluvňat! Někteří lidé mohou být na tuto bylinu alergičtí.