Příroda v malém balení
hemel

Heřmánek pravý

Heřmánek je rozšířen v Evropě a v Asii, v Severní Americe a v Austrálii. U nás roste jako plevel u cest, na rumištích, úhorech, jetelištích, ale také se pěstuje na poli jako kulturní rostlina pro průmyslové zpracování. Je skromný na půdu a stanoviště, takže ho nalézáme od nížin až do podhůří.

Květ se sbírá za suchého počasí 3. až 5. den po rozvití květních úborů, to znamená že se sbírá vyvinutý, ale nepřekvetlý. Suší se rychle ve stínu. Má velmi příjemný kořenitý pach a poněkud nahořklou chuť.

hojivý regenerační účinek. Působí protizánětlivě dezinfekčně, uvolňuje křeče (spazmolytikum) a zvyšuje pocení (diaforetikum).

Čaj nebo nálev z heřmánku se používá například při nadýmání, střevních a žaludečních poruchách a kolikách, křečích trávicího traktu, nachlazení, kašli, nespavosti, záduše, návalech krve, zánětech močových cest a dalších. Má dobrý vliv na celkový nervový systém.

Zevně se používá v obkladech koupelích při kožních vyrážkách, hemeroidech, k ošetřování popálenin či revmatického otoku, různých zánětech, bolestech břicha, ledvin a močového měchýře, žlučových kamenech. Také se dává na špatně se hojící rány, snižuje bolest a brání tvoření jizev. Odvar se dá kloktat při zánětech a jiných nemocech ústní dutiny a chronických zánětech mandlí a hrtanu. Inhaluje se při rýmě a kataru vedlejších dutin. Nedoporučuje se užívat v době těhotenství a laktace.

Heřmánku se hojně využívá i v kosmetice, masti s obsahem heřmánku urychlují hojení a zamezují tvorbě jizev, koupele se užívají pro ošetření vlasové pokožky a zesvětlení vlasů, extrakty z heřmánku bývají v pleťových maskách nebo ústních vodách.